Mischa van der Geest van Feenstra: ‘We zetten veel meer in op optimalisering van onze IT’

Wie oog heeft voor de omgeving, ziet vast en zeker de bussen van Feenstra veelvuldig geparkeerd staan bij woningen. Het bedrijf is de allround dienstverlener van Nederland op het gebied van warmte, ventilatie, beveiliging en zonnepanelen. In dit artikel vertelt IT Operations Manager, Mischa van der Geest, meer over Feenstra, zijn werkzaamheden en over de samenwerking met ICT Specialist.

Mischa van der Geest van Feenstra: ‘We zetten veel meer in op optimalisering van onze IT’

Mischa’s carrière bij Feenstra start in 2018. “Ik houd me bezig met het vormgeven van de ICT-visie en -strategie van het bedrijf. Ook stuur ik een team aan dat onze ICT-partners coördineert, ben ik betrokken bij het zoeken en selecteren van diverse leveranciers en geef ik leiding aan projecten tot uitvoer van (technische) veranderingen.” Mischa geeft als voorbeeld SD-WAN op basis van Fortinet, HCI (hybrid cloud) op basis van Nutanix en Azure en Hardware provisioning op basis van Microsoft autopilot en intune. “Het is een uitdagende en diverse baan. De ene keer zweef ik met een helikopterview boven de organisatie en de andere keer zit ik weer echt tijdens een project met mijn voeten in de klei.”

Flex- en vaste werkplekken

Feenstra is een snelgroeiende organisatie en heeft op dit moment 14 vestigingen verspreid door heel Nederland. De meer dan 800 vakmensen zitten in de welbekende busjes om naar klanten toe te gaan. De ondersteunende teams en de staf zitten op kantoor of werken thuis. Mischa: “We hebben zowel business-to-business klanten als business-to-consumer klanten. Dat betekent dat onze mensen met veel verschillende apparaten werken. Van laptops, iPads en mobiele telefoons tot vaste werkplekken met laptops op kantoor.”

Als Mischa bij Feenstra start, is een groot deel van het operationele gedeelte aan een leverancier uitbesteed. “We betaalden daar elke maand een x-bedrag voor met het idee, dit komt wel goed. Maar dat bleek in de praktijk toch niet helemaal naar wens te gaan.”

Goede regievoering

Feenstra besluit zelf de regie op IT te gaan voeren. Mischa legt uit dat hij aan de slag ging met bepalen waar het bedrijf naartoe wil met IT. “En in plaats van alles bij één club onder te brengen, hebben we besloten om per stukje te kijken welke leverancier waar goed in is. Zo zijn we uiteindelijk ook bij ICT Specialist terecht gekomen.”

Van ThinClients naar consultancy

Het eerste contact tussen ICT Specialist en Feenstra begint klein. “We werkten nog met ThinClients en hoorden via, via dat we met vragen over deze hardware het beste bij ICT Specialist konden aankloppen. Dit bleek een fijn contact. Toen we het drukker kregen, zochten we naar een manier om de werkzaamheden verder te optimaliseren. Aangezien ICT Specialist een totaalpakket aan diensten aanbiedt, besloten we met elkaar in gesprek te gaan om te kijken hoe ze onze ICT-afdeling verder kunnen ontzorgen,” vertelt Mischa.

Tijdswinst

Uit de gesprekken komen verschillende punten naar voren waarbij er bij Feenstra tijd verloren gaat. Eén voorbeeld is het klaarmaken van hardware voor nieuwe collega’s. “Het installeren van 300 laptops en telefoons is een groot karwei. Om dit proces te optimaliseren, besteden we dit nu compleet uit aan ICT specialist. Als zij daarmee klaar zijn, wordt het verpakkingsarm in een sealed box naar de juiste persoon verzonden die vervolgens alleen maar z’n laptop aan hoeft te zetten en meteen kan inloggen. Alles is dan al met de juiste rechten en gebruikersprofielen ingericht,” legt Mischa uit.

Hier blijft het niet bij. “We hebben onze samenwerking steeds verder uitgebreid en zijn nu op het punt dat ICT Specialist ons volledig ontzorgt,” aldus Mischa. Alleen al bij mobiele telefoons betekent dat een heel karwei. Aanmaken van gebruiker in KPN-portal, simkaart koppelen, screenprotector erop zetten, stickeren van asset tag, CMDB-info leveren aan Feenstra, schoonmaken, hoesje erom en verzendklaar maken. Bij kapotte hardware wordt deze naar ICT Specialist gestuurd die dit uitzet bij gespecialiseerde partners.

“Ook kopen zij voor ons de hardware in en slaan het op. Dit laatste is ontstaan toen we op zoek waren naar bepaalde hardware, maar deze niet of heel moeilijk verkrijgbaar was. We hebben in overleg toen besloten om een voorraad in te kopen en deze bij ICT Specialist op te slaan. Op deze manier hebben we er de beschikking over op het moment dat het nodig is. Het is een mooi voorbeeld van proactief meedenken. Bovendien is het fijn dat de organisatie hardware via verschillende distributiekanalen inkoopt. Waar bij een andere, grote club de lijnen vaak ‘vast’ liggen en hardware niet leverbaar is, kijkt ICT Specialist of ze er via een andere route aan kunnen komen.”

Afstand tot de arbeidsmarkt

Voor de toekomst heeft Mischa het doel om voor Feenstra nog veel meer aan de slag te gaan met het verbeteren en optimaliseren van de IT. “Gebruikte hardware wordt teruggestuurd naar ICT Specialist die voor ons beoordeelt of het opnieuw ingezet kan worden. Dit betekent goede documentatie, hardware netjes maken/schoonmaken en eventueel resetten. Is het niet meer te gebruiken, dan gaat het via het bedrijf naar PreZero. Dit bedrijf biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleidingstraject aan én grondstoffen van de oude hardware worden opnieuw gebruikt. Een mooi voorbeeld van circulair werken.”